Logo_oldstarslogo

OldStars walking football nadert de driehonderd clubs in Nederland. Het resultaat van een proactieve aanpak die is ingezet vanaf eind 2016 waarbij bij honderden clubs in Nederland tekst en uitleg is gegeven over walking football en met clinics en bijeenkomsten spelers en verenigingen enthousiast zijn gemaakt voor deze van oorsprong Britse spelvorm. Dat meldt het Nationaal Ouderenfonds. 

Walking football geeft 60-plussers bij amateurclubs sinds 2013 de ruimte om zonder blessures vitaal te blijven en sociale contacten te blijven opdoen. Er wordt op een klein veld gespeeld en er mag niet worden gerend. Er wordt zes tegen zes,  zonder keeper gevoetbald.

Het Nationaal Ouderenfonds, partners KNVB en de Vriendenloterij willen hiermee laagdrempelig bewegen en meer sociaal contact onder 60-plussers stimuleren. Van de huidige 284 clubs in Nederland zijn inmiddels 28 aangesloten bij betaald voetbalverenigingen. 

Landelijk projectleider Johan Annema ziet uit naar de mijlpaal waar het Nationaal Ouderenfonds afgelopen jaren aan werkte en als organisatie eind 2016 deze ambitie uitsprak. “Dit hebben we gedaan met dank aan bereidwillige verenigingen, honderden senioren, vrijwilligers uit het hele land en bekende ex- voetbalinternationals die zich hebben in gezet. Niet alleen een mijlpaal dus voor het projectteam van OldStars, maar ook een compliment voor alle betrokken partijen die de socialisatie van ouderen in onze maatschappij willen motiveren.”

Inmiddels reist namens OldStars een team van ex-Internationals waaronder bekende namen als  Sjaak Swart, Kees Kist, Simon Tahamata en Ben Wijnstekers, het land door om senior Nederland te laten zien hoe het balletje bij OldStars walking football rolt. Maar er is ook internationaal succes; eind augustus reist een walking football team uit Groningen af naar Iran, waar de Noorderlingen bij een bevriende voetbalclub een demonstratie geven aan Iraanse 60-plussers. Naar verwachting wordt het doel van driehonderd clubs waar walking football wordt aangeboden eind dit jaar bereikt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids