Logo_logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Vitaal Zorg een aanwijzing gegeven. Vitaal Zorg moet binnen twee weken de cliënten hebben overgedragen. Pas als de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg zijn weggenomen, mag de thuiszorgorganisatie weer cliënten aannemen. Dat meldt IGJ. 

Vitaal Zorg is een thuiszorgorganisatie in Amersfoort met zes cliënten. In juli 2015 bracht de inspectie een eerste bezoek aan de organisatie, dat toen nog AWBZ 4 You heette. De instelling voldeed toen niet aan de randvoorwaarden voor goede zorg.

In augustus van dit jaar bracht de inspectie een tweede bezoek. De inspectie zag toen een groot aantal risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Vitaal Zorg scoort onvoldoende op alle negen getoetste normen, in de thema’s cliënt centraal, integrale zorg, veiligheid, de professionele autonomie van de wijkverpleegkundige en het sturen op kwaliteit.

Als de zorginstelling niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids