Logo_sutfene_logo_ouderenzorg

Het is zorginstelling Sutfene in Zutphen dit jaar voor het eerst gelukt om weer zwarte cijfers te schrijven. De zorginstelling waar ouderen wonen, kampte langere tijd met financiële problemen. Het werd daarom onder verscherpt toezicht geplaatst door de kredietverstrekker, dat nog altijd geldt. Dit meldt De Stentor.

Als de bank niet had ingegrepen, dan was Sutfene failliet gegaan, zo zegt waarnemend bestuurder Nick Hagenbeek. Er werd daarom een plan gemaakt om de ouderen van goede zorg te blijven voorzien terwijl de financiële problemen werden aangepakt. “Cliënten merkten ook wel dat alles wat sneller moest. Maar uit onderzoeken blijkt gelukkig wel dat cliënten nog steeds tevreden zijn over de kwaliteit van de verleende zorg.”

In totaal werken er 950 mensen bij de instelling. Zij moesten soms op een creatieve manier invulling geven aan hun taken. “Soms werden er medewerkers van andere disciplines ingezet in de zorg.” Dat was lastig, want naast de financiële problemen kampte de zorgaanbieder ook met veel ziekteverzuim. Dat leidde op zijn beurt naar een negatief werkklimaat en er werd zelfs tijdelijk een afdeling gesloten omdat de kwaliteit van zorg niet gegarandeerd kon worden.

Personeelstekort

Het plan heeft gewerkt, want over dit eerste half jaar zijn de cijfers een stuk positiever. Het verscherpt toezicht blijft nog enige tijd in stand. Dit moet er voor zorgen dat Sutfene weer financieel gezond wordt en de eigen zaken kan regelen. In het hele land is sprake van een personeelstekort voor de ouderenzorg, zo ook bij Sutfene. Het aanpakken van dit tekort blijft dan ook een aandachtspunt voor de toekomst.

Door: Redactie Nationale Zorggids