Logo_logo_alzheimer_nederland

Op woensdag 5 september vindt het eerste Dementie-Event plaats, voor en door mensen met dementie. Uit het hele land komen mensen met dementie samen in het zendgebouw van Radio Kootwijk om met elkaar te discussiëren: hoe kijkt de wereld tegen de ziekte aan en hoe kan de beeldvorming veranderen? Dit meldt Alzheimer Nederland.

Tijdens het event op de Veluwe praat men over de volgende punten: Wat helpt je om de ziekte een plek te geven in het dagelijks leven? Welke tips heb je voor lotgenoten om praktische knelpunten op te lossen, dingen waar je zelf tegenaan loopt? En wat doe je zelf om contact te maken en te houden met mensen in de directe omgeving, zoals familie en vrienden? Ook worden een ideeën- én een frustratiewand gevuld.

Alzheimer Nederland is samen met Ruud Dirkse van DAZ initiatiefnemer van het event. Dirkse: "Het gaat om het delen van ervaringen, het inspireren van elkaar, aangeven wat frustreert in het dagelijks leven en waaraan behoefte is. Dit als mensen met dementie onder elkaar. Denken en handelen vanuit mogelijkheden in plaats van beperkingen.’’

Manifest

Na het event wordt een manifest opgesteld waarin de wensen van de mensen met dementie richting maatschappij kenbaar worden gemaakt. Het manifest wordt op een later moment gepresenteerd. 
Volgens Alzheimer Nederland is het Dementie Event het begin van een beweging. "Het moet leiden tot een nog sterkere emancipatie van mensen met dementie. En er zo voor zorgen dat de samenleving met mensen mét dementie praat en niet over hen’’, aldus Marco Blom, adjunct-directeur Alzheimer Nederland.  

Door: Redactie Nationale Zorggids