Normal_geld__munten__centen

Ouderenbond ANBO stelt dat het pensioen van ouderen aangevuld moet worden in verband met de aangekondigde btw-verhoging. Volgens het kabinet stijgt de koopkracht ondanks het verhogen van de btw-tarieven, maar ouderen zouden daar in verhouding weinig beter van worden. Volgens ANBO gaat een groep ouderen er zelfs op achteruit, wat voor problemen kan zorgen als iemand rond moet komen met weinig inkomen. Dit meldt Trouw.

Vanaf 1 januari 2019 wordt het btw-tarief voor veel dagelijkse producten verhoogd van 6 procent naar 9 procent. Het gaat dan onder andere om boodschappen en openbaar vervoer. Het kabinet stelt dat mensen er gemiddeld op vooruit zullen gaan, omdat de inkomstenbelasting wordt verlaagd. Echter heeft een groep van de gepensioneerden daar niets aan. Het gaat om inkomens tot 13.800 euro. Zij betalen vaak geen inkomensbelasting, omdat zij meer heffingskortingen moeten betalen dan de verschuldigde inkomensbelasting.

Onder andere GroenLinks, SP en PvdA, protesteerden vorig jaar tegen de aangekondigde plannen van btw-verhoging. Ook ANBO pleit nu voor compensatie voor ouderen met een laag aanvullend pensioen. "Ik wil dit protest nog niet opgeven", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. "Het is mooi weer spelen met andermans huishoudportemonnee. De btw moet op het oude pijl blijven óf compensatie moet op een andere manier geregeld worden.”

ING Bank rekende onlangs al uit dat huishoudens er gemiddeld 300 euro op achteruit gaan. Dat geldt zowel voor huishoudens met een hoog en met een laag inkomen. Omdat de btw-verhoging geldt voor primaire levensbehoeften zoals eten, zal iedereen dit in de portemonnee gaan merken.

Door: Redactie Nationale Zorggids