Greetje Kauffeld, het Lex Jasper Duo en Ellister van der Molen
Stichting Muziek in Huis viert haar 10.000ste concert met de introductie van Care for Jazz en een feestelijke jubileumtournee met Greetje Kauffeld, het Lex Jasper Duo en Ellister van der Molen. Er vinden van 15 tot en met 30 september tien jubileumconcerten plaats in zorgcentra verspreid over het land. Met haar klassieke concerten in de Nederlandse zorgcentra bereikte Muziek in Huis tot heden al 500.000 ouderen en zieken. Dit meldt Stichting Muziek in Huis.
 

“Eén van de eerste pioniers op weg naar een ander beeld over ouderen/ouderdom was Nico de Gier, de oprichter van Stichting Muziek in Huis. Hij introduceerde in 1999 concerten, verzorgd door professionele muziekensembles op hoog niveau, in zorgcentra. Dat was heel vernieuwend en is nu nog steeds heel succesvol.

Nico de Gier introduceerde met zijn concerten een nieuwe manier van denken: het activiteitenaanbod in zorginstellingen moest meer aansluiten bij de oude levensstijl van bewoners. Niet meer aanbodgericht maar vraaggestuurd. Ouderen die gewend waren regelmatig naar een concert te gaan maar daartoe niet meer in staat waren, konden en kunnen in hun zorgomgeving genieten van professioneel uitgevoerde kamermuziek. Met als bonus dat ouderen, die helemaal niet gewend waren naar concerten te gaan, voor het eerst van hun leven in aanraking kwamen met klassieke muziek. Het is nu moeilijk voorstelbaar hoe vernieuwend dat was,” aldus Stichting RCOAK in haar jaarverslag 2017. De uitbreiding met jazz is met de ouderen van nu een volstrekt logische stap, aldus De Gier.

Appelleren aan het gezonde deel

Muziek in Huis heeft in de zorgsector met de concerten keer op keer kunnen merken waar het echt om gaat: identiteit en kwaliteit. Het is van groot belang ouderen en zieken aan te spreken op hun identiteit. Niet hun ziektebeeld of ouderdom, maar dat wat ze belangrijk en mooi vinden in het leven, dát is waar het primair om gaat. Muziek in Huis spreekt het gezonde deel van iedere luisteraar aan, al wordt er wel rekening gehouden met de huidige omstandigheden van het publiek.

Muziek en het brein

Op het gebied van muziek en het brein zijn veel onderzoeken en publicaties voorhanden, zoals over het effect van muziek op bijvoorbeeld mensen met dementie. Het positieve effect van muziek is onomstreden. Optredens in de ouderenzorg zijn echter niet bij voorbaat succesvol. De optredens vereisen een speciale aanpak en inzicht in iedere specifieke doelgroep. Muziek in Huis staat al bijna twintig jaar garant voor kwaliteit en een programmering die aansluit bij de wensen en behoeften van de uiteenlopende doelgroepen in de Nederlandse zorgcentra.

Door: Redactie Nationale Zorggids