Normal_bejaarde_oudere_wandelen_rollator

Ouderen van tegenwoordig hebben in hun huis te maken met allerlei moderne veiligheidssystemen zoals bewakingssytemen, koolmonoxidemelders en rookmelders. Als het aan Brandweer Nederland ligt komt hiervoor in de plaats één simpel systeem dat bewoners van alle gevaarlijke situaties op de hoogte houdt. Dit meldt de Telegraaf. 

Nederland vergrijst en ouderen moeten steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. “Maar om dat veilig te doen moeten we nu stappen nemen. We moeten ons nu de vraag stellen hoe we willen dat huizen er over een paar jaar uitzien wanneer de invloed van de vergrijzing en de energietransitie steeds groter wordt?”, zegt een bezorgde voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland.

Samen met de toenemende vergrijzing, neemt ook het aantal ict-systemen toe. Tegenwoordig hebben zelfs huissprinklers een systeem. En dan zijn er nog de zonnepanelen, bewakingssystemen, warmtepompen, accusystemen en rook- en koolmonoxidemelders. Het aantal veiligheids- en energiesystemen in huizen neemt in rap tempo toe.

Brandweer Nederland zit samen met betrokken partijen om de tafel om een toekomstbestendig huis te maken voor ouderen. En dat betekent het elimineren van alle systemen en het ontwikkelen van slechts één systeem waarin alles samen komt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids