Normal_ouderen__wandelstok

Een bejaard stel dat niet meer in hun huurhuis kan wonen, wacht vanwege het ‘passend toewijzen’ nog steeds op een zorgwoning. En dat terwijl ze bovenaan de wachtlijst staan. De 86-jarige Albert en 82-jarige Henny kunnen 597,30 euro huur betalen, maar het appartement dat vrij is gekomen kost 640,14 euro. Het verschil is met hun spaargeld op te lossen en hun kinderen willen garant staan, maar woningcorporatie Wetland Wonen wijst het oudere stel af. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Van de woningcorporatie mogen ze wel naar een eenpersoonsappartement verhuizen, maar dat gaat Henny en Albert te ver. Een andere optie is een aanleunwoning in de buurt, maar daar is geen woning van vrij. Ondertussen staat het appartement dat ze willen al maandenlang te huur, net als andere appartementen in het complex.

'Regelgeving laat ons weinig ruimte'

"De regelgeving laat ons weinig ruimte om mensen met een beperkt inkomen in een dure woning te laten wonen. Dat is jammer en leidt tot situaties waarbij mensen buiten de boot vallen. Ontzettend vervelend”, laat de woningcorporatie aan het Algemeen Dagblad weten. Het is overigens wel mogelijk om de huurprijs in sommige gevallen te verlagen, maar Wetland Wonen doet dat niet.

Passend toewijzen

Woningcorporaties moeten extra aandacht geven aan huishoudens met de laagste inkomens die recht hebben op huurtoeslag. Deze moeten een betaalbare woning krijgen toegewezen onder de aftoppingsgrens die voor hen geldt. Daarom staat in de gewijzigde Woningwet een norm over passendheid. Deze wijziging ging in op 1 januari 2016. Elke corporatie moet aan tenminste 95 procent van de huishoudens die recht hebben op huurtoeslag een passende woning toewijzen. Dit is een woning met een rekenhuur onder de aftoppingsgrens.

Voor één- en tweepersoonshuishoudens is dit 597,30 euro. De passendheidsnorm geldt voor huishoudens met een inkomen dat valt binnen de maximuminkomensgrenzen van de huurtoeslag. Voor meerpersoonshuishoudens boven de pensioengerechtigde leeftijd is dat 30.400 euro. 

Door: Redactie Nationale Zorggids