Normal_mishandeling_vuist

Als het aan D66 en het CDA ligt, komen er meer forensische spreekuren waar ouderen onderzocht kunnen worden als er vermoedens zijn van ouderenmishandeling. De GGD in Amsterdam houdt al zulke spreekuren en deze zouden uitgebreid kunnen worden op landelijk niveau. Niet alleen ouderen kunnen gebruik maken van zo’n spreekuur, maar ook kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Dit meldt NOS.

Bij zo’n spreekuur wordt de persoon onderzocht door een forensisch arts die wordt bijgestaan door een forensisch verpleegkundige. Er wordt onderzocht of blauwe plekken op bepaalde plekken wel zijn gekomen door wat er wordt gezegd, bijvoorbeeld wanneer gezegd wordt dat de persoon tegen de deur is gevallen. Ook kunnen foto’s worden gemaakt van lichamelijk letsel.

Groot belang voor slachtoffers

De Tweede Kamer besprak gisteren de begroting voor het ministerie van Volksgezondheid. Minister De Jonge zegt het een goed idee te vinden om meer spreekuren te organiseren voor vermoedens van mishandeling. “Dat is van groot belang, zowel voor de betrokken slachtoffers als voor eventuele vervolging van daders.” De coalitiepartijen D66 en het CDA hebben daarom gevraagd een budget van 750.000 euro vrij te maken voor het project.

Het project in Amsterdam is een goed voorbeeld, aldus Vera Bergkamp van D66. “Met snel en betrouwbaar lichamelijk onderzoek kan mishandeling objectief worden vastgesteld.” Bovendien kan het onderzoek plaatsvinden zonder tussenkomt van de politie.

Door: Redactie Nationale Zorggids