Normal_vaccin_inenten

De groep Nederlanders die het meeste baat heeft bij de griepprik, komt hem het minst vaak ophalen. Het gaat hier om de groep ouderen tussen de 60 en 65 jaar die kwetsbaarder is dan haar jongere generatie en tegelijkertijd veel in contact staat met hun kleinkinderen of hun hoogbejaarde ouders. Dit meldt de Telegraaf die hierover sprak met het RIVM. 

Het gaat om de ouderen die zichzelf als fit omschrijven en niet bang zijn voor een griepje. Maar ook fitte 60-plussers hebben een minder sterk afweersysteem. “Dus lopen ze bij ‘dat griepje’ ook meer risico op een ernstiger verloop van de griep en forse gevolgen. Denk aan een longontsteking of hartproblemen”, zegt manager nationaal grieppreventie Margot Carpay van het RIVM. Ouderen die de griepprik niet halen brengen ook hun kleinkinderen en ouders in gevaar.

Griepprik maakt niet ziek

Volgens Carpay denken veel mensen dat ze ziek worden door de griepprik, maar dat is niet juist. De kans op griep vermindert aanzienlijk, maar maakt een besmetting niet onmogelijk. Hoewel de dalende vaccinatiegraad niet de grootste oorzaak van de lange griepepidemie begin dit jaar was, zal het wel een rol hebben gespeeld. Wie zichzelf inent, beschermt ook anderen.

Gratis griepprik 

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen.  Deze mensen ontvangen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.

Hoewel de gemiddelden per seizoen enorm kunnen verschillen, gaan onderzoekers uit van jaarlijks gemiddeld 1400 tot 2700 sterfgevallen door de griep. Deze conclusie is getrokken op basis van onderzoek over de jaren 1999-2009. Uit recent onderzoek blijkt dat deze aantallen tegenwoordig nog hoger liggen. Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids