Normal_oudere_thuis_vrouw

In de Achterhoek zullen duizend ouderen slimme sensoren in hun huis krijgen. Deze sensoren slaan alarm bij brand en inbraak en hebben ook een alarmknop. Wanneer zich iets voordoet, worden direct de meldkamer en mantelzorgers gewaarschuwd. De sensoren maken deel uit van een proef met dertig woningen, wat nu wordt uitgebreid door succes. Dit meldt Omroep Gelderland.

De sensoren zijn meer dan alleen een brand- of inbraakalarm. Zij waarschuwen niet alleen de bewoner zelf, maar maken ook direct melding bij de meldkamer en bij mantelzorgers van de bewoner. Mocht de bewoner zelf niet in staat zijn om de meldkamer te bellen, dan wordt toch direct actie ondernomen.

De proef is gestart met dertig woningen en wordt door het succes uitgebreid naar duizend woningen in de Achterhoek. Het startte onder de naam Langer Thuus maar heet nu Leef Samen Achterhoek. “Er zijn gelukkig in Winterswijk tijdens de pilot geen ernstige dingen gebeurd, maar mensen zeggen zich wel veiliger te voelen”, aldus projectleider Jimmy Korswagen. “Er is betere en meer interactie tussen de ouderen en mantelzorger en 85 procent van de gebruikers zegt de sensoren ook na de proef te willen houden.” Hoeveel dat de bewoners gaat kosten, is nog niet duidelijk.

Door: Redactie Nationale Zorggids