Normal_mantelzorg__thuiszorg

Renswoude, Veenendaal en andere Utrechtse gemeenten verwachten dit jaar een tekort op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De helft van de Utrechtse gemeenten zegt hiermee kampen, terwijl veel van hen de afgelopen paar jaar overschotten konden melden. Dit meldt RTV Utrecht. 

Waar de gemeente Renswoude vorig jaar nog 100.000 euro overhield, wordt er nu een tekort van ongeveer 45.000 euro verwacht. Mogelijk zal dit tekort de komende jaren stand houden. Maar omdat er voorgaande jaren geld overbleef, kunnen hiervoor reserves worden ingezet. Desondanks is de wethouder niet ontevreden met de resultaten van dit jaar. “Je zou nu kunnen zeggen dat we op een goed voorzieningenniveau zitten voor de Wmo.”

Thuiszorgtarieven 

Veenendaal zegt dit jaar een  tekort te hebben door hogere thuiszorgtarieven en de dubbele vergrijzing. Enerzijds zijn er steeds meer oudere inwoners, maar worden mensen ook steeds ouder. Wat de gemeenten eveneens zorgen baart is het abonnementstarief dat - als het aan de overheid ligt - volgend jaar ingaat. Een ieder die huishoudelijke hulp nodig heeft, betaalt maandelijks 17,50. De hoogte van het inkomen en de hoeveelheid uren thuishulp worden niet meegerekend. 

Potje aangelegd

Nieuwegein, één van de gemeenten die dit jaar geld overhoudt, maakt zich ook zorgen maar is goed voorbereid. De gemeente heeft voorafgaand aan de decentralisatie een potje opgebouwd om eventuele tekorten op te kunnen vangen. Omdat er dit jaar geld overblijft, zal het investeren in betere zorg aan ouderen door ze uitgebreidere dagbesteding te bieden. Vanaf 2021 is het potje met 5 miljoen waarschijnlijk helemaal leeg en wil de gemeente de zorg ‘zodanig op orde hebben dat we het binnen de budgetten kunnen doen”, aldus wethouder Hans Adriani. 

Door: Redactie Nationale Zorggids