Normal_bed_slapen_ouderen

Ruim 46 procent van de bewoners in Nederlandse verpleeghuizen lijdt aan slaapproblemen. Door ouderdom en een ziekte zoals dementie, kunnen slaapproblemen zoals moeilijk inslapen, intensief dromen of ‘s nachts wakker worden, toenemen. Zorginnovatiebedrijf Qwiek introduceert een nieuw product om specifiek deze doelgroep te ondersteunen: de Qwiek.snooze. Een muziekkussen dat de verbinding maakt tussen muziek en slaap en ervoor zorgt dat, wanneer iemand in bed gaat liggen, deze wordt meegenomen in een persoonlijke muziekbeleving. Hierdoor kunnen ouderen op een ontspannen manier in slaap vallen. Dit meldt Qwiek. 

Bijna de helft van alle v in Nederland heeft slaapproblemen. Ze vallen moeilijk in slaap door het gebruik van medicijnen of onderprikkeling. Bij één op de vijf bewoners met dementie is het zelfs zo, dat nachtelijke onrust ontstaat waarbij ze roep- en dwaalgedrag vertonen. Uit de praktijk blijkt dat slaapproblemen veelal worden behandeld met vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals medicatie . Qwiek wil met de Qwiek.snooze een alternatief aandragen om mensen met slaapproblemen te ondersteunen om rustig in slaap te vallen en de kwaliteit van hun slaap te verbeteren.

Snoozen voor het slapengaan

“De Qwiek.snooze plaats je onder je eigen hoofdkussen. Wanneer je vervolgens in bed gaat liggen, wordt de muziek afgespeeld. Door middel van de ingebouwde sensoren, leert het product individuele slaappatronen herkennen en vertaalt deze naar een muziekbeleving op maat.” legt Tom Frissen, een van de ontwikkelaars, uit.

De Qwiek.snooze is ontwikkeld in samenwerking met muziektherapeute Annemieke Raven-De Vries. Annemieke bedacht al eerder de muziekkusseninterventie, waarbij geïndividualiseerde muziek ingezet wordt om (nachtelijke) onrust tegen te gaan en het inslapen te bevorderen. De muziekkusseninterventie is inmiddels door Vilans erkend als “theoretisch goed onderbouwde interventie” in de langdurige zorg. “De Qwiek.snooze 3 hebben wij op basis van praktijkervaringen zo kunnen ontwikkelen dat het een ideaal product is voor de muziekkusseninterventie. De kwaliteit van het geluid, de eenvoudige bediening én de mogelijkheid om hem onder je eigen hoofdkussen te plaatsen, geven echt een meerwaarde aan de interventie”, vertelt Annemieke.

Doorontwikkeling

De Qwiek.snooze wordt de komende tijd uitgebreid getest en doorontwikkeld binnen de intramurale zorg. Daarnaast wordt op de lange termijn ook een variant voor de thuiszorg uitgebracht, want slaapproblemen komen natuurlijk niet alleen voor in de verpleeghuizen.

Door: Redactie Nationale Zorggids