Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Er komen steeds meer oudere patiënten naar de Spoedeisende Hulp (SEH). Dit leidt ieder jaar in de winter tijdens de griepgolf tot grote organisatorische uitdagingen voor zorginstellingen. Het Nationaal Onderzoeks Consortium Spoedzorg Ouderen (NOCSO) heeft als doel de zorg voor de acuut zieke oudere te verbeteren, door een bundeling van kennis en expertise van een diversiteit aan onderzoekers uit de gehele zorgketen en samen met de patiënt. Op woensdag 21 november werd het Consortium gelanceerd. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Groeiplannen NOCSO

Het Consortium bestaat nu nog uit wetenschappers van diverse instituten in Nederland en seniorenorganisatie KBO-PCOB, maar zorgprofessionals, wetenschappers, beleidsmakers en docenten uit de hele zorgketen én patiënten zijn van harte uitgenodigd zich bij het consortium aan te sluiten. 

Wetenschapsagenda spoedzorg voor ouderen

In 2019 stelt het NOCSO een ‘wetenschapsagenda spoedzorg voor ouderen’ op. Hiervoor wordt een landelijke uitvraag gedaan van vragen die leven bij patiënten, zorgprofessionals, beleidsmakers en zorgverzekeraars. Op basis van de uitkomsten worden prioriteiten gesteld voor het opzetten en uitvoeren van onderzoek voor spoedzorg voor ouderen. Daarnaast ontwikkelt NOCSO onderwijs en opleiding gebaseerd op de gezamenlijke expertise en de laatste ontwikkelingen en levert het Consortium cijfers en inzichten die als basis kunnen dienen voor beleid en organisatie.  

Door: Redactie Nationale Zorggids