Normal_praatpaal_anwb

De gele ANWB praatpaal was jarenlang een icoon voor automobilisten met pech. De door technologische ontwikkeling in onbruik geraakte praatpalen krijgen nu een tweede leven als belevingspaal voor ouderen. Alle praatpalen die vorig jaar zijn verwijderd van de wegen, zouden op een duurzame manier hergebruikt worden. Ecoleon heeft samen met Embedded Fitness en een studente van de TU Eindhoven de belevingspaal in het leven geroepen. Dit meldt Embedded Fitness.

Embedded Fitness, het bedrijf dat innovatieve interactieve toepassingen bedenkt om mensen in beweging te krijgen, heeft zich gebogen over de praatpaal. Samen met een studente van de TU Eindhoven Industrial Design Veerle van Engen, bedacht zij de interactieve belevingspaal. Met zorgorganisatie RSZK (Regionale Zorgcentra De Kempen) is op de locatie Merefelt in Veldhoven, waar 160 ouderen onder wie 60 dementerenden wonen, het afgelopen jaar een onderzoek gestart om de praatpaal om te bouwen tot een interactieve praatpaal.

Touchscreen met foto’s en video

De alom bekende praatpaal is voorzien van een touchscreen en een computer. Mensen melden zich bij de Belevingspaal via een druk op de bekende gele knop van de paal. Dan start de interactie via beelden en geluiden op het beeldscherm tussen de oren. De inhoud bevat op dit moment polygoonjournaals en foto’s van vroeger, later zal dit worden uitgebreid met liedjes uit de jaren ’40 – ‘50 en vraag- en antwoord spelletjes met foto’s. Samen met Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven is een selectie van foto’s gemaakt. Zo kunnen de mensen terug in de tijd en komen de verhalen los.

Vitaal met de praatpaal

Eerste gebruikerstests hebben uitgewezen dat de plaatsing van de belevingspaal de mensen nieuwsgierig maakt. Door met een bewoner naar de praatpaal te lopen, komen mensen in beweging, wat goed is voor hun gezondheid en vitaliteit. Beweging vertraagt ook het dementieproces. Voor mantelzorgers, familie of een activiteitenbegeleider is een wandeling naar de belevingspaal een leuke activiteit om samen met de bewoners te ondernemen.

Op 28 november wordt de eerste belevingspaal in gebruik genomen door Zorgcentrum Merefelt in Veldhoven. Embedded Fitness verkoopt de belevingspalen.

Door: Redactie Nationale Zorggids