Normal_ouderenzorg__zorgcentrum__ouderen

De Universiteit Utrecht heeft een app ontwikkeld die ouderen helpt beter voorbereid het gesprek aan te gaan met hun huisarts. Prepdoc helpt ouderen bewuster het consult met de huisarts in te gaan, betere vragen te stellen en hun klachten beter te omschrijven. Dit meldt RTL Nieuws. 

Ouderen zien artsen vaak nog als autoriteit en durven vaak niet door te vragen. Bovendien ervaren ouderen nog terughoudendheid als het gaat om het delen van privé-informatie. Maar het wil ook aan beide kanten nog weleens misgaan met de vraagstelling.

“Soms stellen artsen tijdens het consult niet de juiste vragen, soms doen patiënten dat niet. Stellen ze wél de juiste vragen, dan blijkt uit onderzoek dat patiënten zich beter aan hun behandeling houden”, zegt Johan Jeuring van de Universiteit Utrecht.

Virtuele dokter

Prepdoc biedt ouderen de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met een virtuele dokter. Het is een gratis online tool die binnenkort verschillende scenario’s biedt. Voorlopig is nu alleen het scenario met diabetes mogelijk. Dat er nog geen andere ziektes beschikbaar zijn, betekent niet dat ouderen met andere ziektes dan diabetes niet alvast kunnen oefenen, zegt Jeuring. Een oefenconsult met Prepdoc is hoe dan ook verstandig. 

Door: Redactie Nationale Zorggids