Normal_bejaarde_oudere_wandelen_rollator

Ouderen in een wooncomplex in Rotterdam wonen daar samen met met verslaafden en mensen met psychische problematiek. Ze ervaren veel overlast en wisten vooraf niet dat ze naast overlastgevende bewoners zouden komen te wonen. Woningcorporatie Habion verhuurde het zogenaamde seniorencomplex onder de noemer ‘beschermd wonen voor ouderen’, maar wat het niet meldde was dat er ook een andere doelgroep woont. Dit meldt de Telegraaf. 

Een paar ouderen zijn inmiddels verhuisd en anderen staan op het punt om te vertrekken. Ze worden geïntimideerd in de lift, onzedelijk betast, er is geluidsoverlast en er worden drugdeals gemaakt. Raadslid Michel van Elck heeft diverse klachten van ouderen ontvangen. “De oudere bewoners zijn zeer tevreden met hun nieuwe appartement, maar voelen zich niet veilig en ervaren overlast. Sommigen zijn daardoor zelfs al verhuisd. Dat is te triest voor woorden”, zegt hij.

Leefbaar Rotterdam maant het stadsbestuur om actie te ondernemen. Blijft de overlast doorzetten, dan moet de gemeente ondersteunen bij het vinden van een nieuwe woonplek voor de ouderen, vindt de partij. Dit kan middels een urgentieverklaring, met verhuiskostenvergoeding of een schadeloosstelling.

Volgens de woningbouwvereniging is er in de voorlichting al één en ander verbeterd. Instellingen die een woonplek voor mensen met verslavings- of psychische problemen zoeken, mogen niet zomaar meer iemand plaatsen. Overigens zegt Habion dat ouderen vooraf wel zijn ingelicht over woonsituatie in het complex in Rotterdam. 

Door: Redactie Nationale Zorggids