Normal_vaccin_inenten

Gordelroos is een infectieziekte die vooral voorkomt bij ouderen. In 2018 is er een nieuw vaccin tegen gordelroos op de markt gekomen. De Gezondheidsraad bereidt daarom opnieuw een advies voor over gordelroosvaccinatie bij ouderen. Het RIVM heeft alvast een rapport uitgebracht met achtergrondinformatie voor dit advies. Dit meldt RIVM. 

In 2016 bracht de Gezondheidsraad een eerste advies uit over vaccinatie tegen gordelroos. Dit betrof echter een ander vaccin dat niet in aanmerking kwam voor een landelijk aanbod, omdat het onvoldoende bescherming bood. Volgens de Gezondheidsraad zou de vaccinatie opnieuw kunnen worden overwogen zodra er een nieuw vaccin op de markt zou komen. En dit gebeurde in 2018 met Shingrix.

Het RIVM heeft achtergrondinformatie verzameld over vaccinatie tegen gordelroos en de mate waarin het in Nederland voorkomt. In het document staan onder meer gegevens over het aantal mensen in Nederland dat jaarlijks ziek wordt, de werkzaamheid en veiligheid van vaccins en de mening van het publiek over gordelroosvaccinatie.

Deze informatie gebruikt de Gezondheidsraad voor het opstellen van het advies aan het ministerie van Volksgezondheid. De minister of staatssecretaris neemt vervolgens een beslissing of de vaccinatie tegen gordelroos landelijk wordt aangeboden aan ouderen.

Gordelroos is pijnlijk

Gordelroos is een pijnlijke ziekte. Het begint meestal met jeuk, tintelingen, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes op een deel van het lichaam die later indrogen tot korstjes. Gordelroos kan soms ernstige complicaties veroorzaken, zoals zenuwpijn die lange tijd aanhoudt of ontsteking van de aangezichtszenuw. De kans dat iemand ooit in zijn leven gordelroos krijgt is 23 tot 30 procent. Het komt vooral voor bij volwassenen die ouder zijn dan 50 jaar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids