Normal_ouderen__wandelstok

Studenten van het ROC Nijmegen hebben een hulpmiddel ontwikkeld voor ouderen. Deze opstahulp, die wat weg heeft van een hijskraan, helpt ouderen bij het uit bed komen. Zo zouden ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Met het opstahulpmiddel doen de studenten mee aan de landelijke Raspberry Pi-competitie. Dit meldt de Stentor.

De Raspberry Pi-competitie wordt al vijf jaar georganiseerd in Engeland en is nu ook naar ons land overgewaaid. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs en studenten uit het mbo gaan in teams aan de slag om ideeën te ontwikkelen die de gezondheidszorg kunnen verbeteren. Het doel van de competitie is om studenten en leerlingen bewust te maken van het belang van technologie in de zorg.
 
Studenten Zorg en Welzijn van het ROC Nijmegen doen mee aan de competitie met hun opstahulpmiddel. Het idee kwam tot stand door een casus uit de praktijk van een 90-jarige man die thuis wilde blijven wonen maar moeite had met opstaan uit bed. Voor deze man ontwerpen de Nijmeegse studenten nu een ‘hijskraan’ waarmee hij zelf in en uit bed kan stappen. Wekelijks komen de studenten bijeen om te werken aan het prototype.
 
De finale van de Raspberry Pi-competitie vindt plaats op 18 april in Amsterdam. Dan worden de teams bekend gemaakt met de meest creatieve oplossing, de meest haalbare oplossing en de meest impactvolle oplossing. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken zal de prijzen overhandigen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids