Afbeelding van KRO-NCRV

KRO’s Kruispunt zendt begin februari een indringend portret in twee delen uit van voormalig dominee Pieter van den Beukel en zijn vrouw Barbara, gemaakt nadat bij hem in 2009 alzheimer is geconstateerd. Hun zoon, filmer Jaap van den Beukel, legt in de periode 2011-2012 het leven van zijn ouders met de camera vast. Hun liefde is tot het einde onverminderd groot. Enkele jaren later blikt de filmer met zijn moeder terug. Dit meldt KRO-NCRV. 

Ondanks alzheimer liefdevolle relatie

Openhartig en met humor portretteert Van den Beukel zijn ouders Pieter en Barbara, die hem in al hun kwetsbaarheid heel dichtbij laten komen. Zelfs nu deze voormalige dominee zijn gedachten niet meer kan ordenen, blijft hij een liefdevolle en attente man voor zijn vrouw. 
 
Pieter zegt zelf over zijn ziekte :”Ik ben toch móe….. En wat er toch allemaal in mijn hóófd zit?” De arts van zijn vader richt zich tot Pieters filmende zoon: “Uw vader heeft altijd beelden opgeroepen met woorden, dat was zijn professie. Het is dramatisch om te zien hoe dat ‘m nu juist ontnomen wordt”. 

Hevige reactie

Gedurende de documentaire wordt de invloed van alzheimer op het dagelijks leven van het echtpaar alsmaar groter. Barbara zorgt nog altijd met veel liefde voor haar man. Maar het valt haar steeds zwaarder: “Als iemand vraagt hoe het gaat, zeg ik heel eerlijk: het is heel moeilijk.” Als zij aangeeft enige tijd voor zichzelf nodig te hebben, leidt dat tot een hevige reactie bij Pieter.

Afscheid en herinnering

Enkele jaren na Pieters dood blikt Barbara  terug op deze confronterende periode en droomt over de tijd dat alles nog goed was. “Wie was hij voor mij? Eigenlijk zoals ik hem gekend heb in de goede tijd. Dat andere zakt gewoon op de een of andere manier weg”. Ook kijkt zij voorzichtig vooruit naar de naderende hereniging.

Ontregeld maar liefdevol

Een bijzonder intiem en ontroerend portret van een huwelijk in zijn meest kwetsbare jaren, waarin man en vrouw ondanks de ontregelende ziekte van Alzheimer, zeer liefdevol met elkaar omgaan.

Kruispunt, zondag 3 en 10 februari om 23.10 uur op NPO 2.

Door: Redactie Nationale Zorggids