Normal_hand_oudere

De zoon die zijn dementerende moeder wil weghouden van verplichte opname, is vorige week donderdag gearresteerd wegens ontvoering. Ook zijn vrouw en de klinisch psycholoog die haar schuil hielden, zijn door de politie aangehouden. Dit meldt het Haarlems Dagblad. 

Twee zoons van de vrouw staan lijnrecht tegenover elkaar en vechten dit uit in de rechtszaal. Waar de één vindt dat hij prima in staat is om voor haar te zorgen, vindt de ander dat zijn moeder naar een instelling moet. En daar was de rechter het vorige week mee eens: de vrouw moest op een gesloten instelling geplaatst worden.

Dit deed haar verzorgende zoon doen besluiten de vrouw op een schuiladres onder te brengen. Echter werd al snel ontdekt waar en werden haar zoon, zijn vrouw en de klinisch psycholoog gearresteerd. Op papier wegens wederrechtelijke vrijheidsberoving; in lekentaal ontvoering, legt zoon André De Vries uit. “De curator heeft daar aangifte van gedaan. Ze weet dat mijn moeder niet wil worden opgenomen.”

De medeplichtige psycholoog is eerder heel duidelijk geweest over de situatie van de vrouw en haar zoon: hij kan haar zonder problemen goede zorg thuis geven. Ook heeft deze psycholoog eerder aangegeven dat het verleden van de vrouw voor problemen kan zorgen als zij naar een gesloten instelling moet. De Joodse vrouw heeft namelijk last van trauma door oorlog en moest tijdens WO II jarenlang onderduiken. Echter, de verklaring van de psycholoog noch de verklaring van de huisarts zijn door de rechter beoordeeld. Waarom de rechter deze verklaringen niet inziet, is niet bekend. 

Door: redactie Nationale Zorggids