Normal_budget_geld_bezuinigingen

De verwachting is dat ongeveer 40 procent van het budget voor de verpleeghuiszorg onbenut blijft. Het kabinet heeft 2,1 miljard euro toegezegd om de personeelstekorten in verpleeghuizen op te lossen. Echter, financiële zorgexperts denken dat de arbeidsmarkt zo krap is, dat lang niet iedereen aanspraak kan maken op het geld. Dit meldt Fizi, vereniging van specialisten in de zorg, en Algemeen Dagblad. 

Van de 2,1 miljard euro, moet zeker 85 procent besteed worden aan het aantrekken van extra personeel. Echter, daar zit ook direct een probleem. Want de arbeidsmarkt is gewoonweg te krap. “Als we de kwaliteit van zorg in der verpleeghuizen willen verbeteren, moeten we ook kunnen investeren in andere oplossingen, zoals de inzet van technologie. Stringent vasthouden aan de 85 procent-norm is contraproductief”, zegt Margeeth Kasper de Kroon van brancheorganisatie ActiZ.

Debat over problemen in de ouderenzorg

De Tweede Kamer gaat vandaag met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in gesprek over de situatie in de ouderenzorg. Als het aan SP en ActiZ ligt, hanteert de minister minder strenge voorwaarden voor het beschikbaar stellen van geld aan verpleeghuizen. Als de huidige voorwaarden gehandhaafd blijven, is de kans groot de een groot deel van het budget onbenut blijft.

Instellingen die er bijvoorbeeld niet in slagen om de genoeg nieuw personeel aan te trekken, zouden moeten kunnen investeren in bestaand personeel en het opkrikken van de arbeidsvoorwaarden. 

Door: Nationale Zorggids