Normal_bejaarde_oudere_wandelen_rollator

De meeste senioren wonen nog steeds niet in een woning die geschikt is voor de oude dag. Vier van de tien woningen van senioren is aangepast voor zorg, waarvan de meeste aanpassingen zijn gedaan in de badkamer en het toilet. Ouderen zouden het liefst in hun huidige woning willen blijven, mits in aangepast vorm of in een gelijkvloers appartement. Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat ouderen vaak een woonvorm wensen die er nog maar weinig is: een wooneenheid met zorg of samenwonen onder gelijkgestemden met zorg in de buurt. Dit meldt KBO-PCOB. 

“Het is hoog tijd dat woningcorporaties, projectontwikkelaars, overheden en zorgaanbieders gaan samenwerken om meer woningen geschikt te maken voor de wensen en behoeften van senioren, nu en in de toekomst”, aldus de seniorenorganisatie.

Maar liefst één op de vijf senioren geeft zijn huidige woning een onvoldoende als het gaat om geschiktheid voor wonen in de toekomst. Het gemiddelde rapportcijfer is een 6,9. De meeste problemen ondervinden ouderen met trappen, drempels, geen toilet op slaapniveau, geen slaapkamer op de begane grond en ongeschiktheid van de woning voor rolstoel en rollators. 

Door: Nationale Zorggids