Normal_oudere_rolstoel

Naar aanleiding van de schrijdende situatie waarin een hulpbehoevende man al meer dan honderd dagen onnodig in het ziekenhuis ligt, komen alle betrokken partijen in Twente samen voor een observatieafdeling voor ouderen. Deze moet na de zomer van 2019 operationeel worden. Dit meldt RTV Oost.

De ziekenhuizen van ZGT. huisartsen, zorgverzekeraar Menzis en Trivium Meulenbelt Zorg, ZorgAccent en Carrint Reggeland hebben hiertoe het initiatief genomen. Ouderen die op de observatieafdeling terechtkomen moeten binnen twee weken hebben op een plek in een verpleeghuis.

Het huidige proces is omslachtig, vinden de partijen, en daarom werken ze nu aan een sneller proces. “Naast een observatiepunt komt er een coordinatiepunt waar zorgverleners naartoe kunnen bellen als zij hulp zoeken voor hun patient”, zegt ZorgAccent. Het komt nu nog te vaak voor dat een huisarts tevergeefs urenlang telefoontjes pleegt. Ook het CIZ-proces voor aanvragen voor de Wet langdurige zorg, mag na de zomer nog maximaal een week duren.

Zorgverzekeraar Menzis erkent dat de partijen eerder actie hadden moeten ondernemen. Nu moest er eerst een schrijnende situatie openbaar gemaakt worden voordat dit gebeurde. 

Door: Nationale Zorggids