Normal_ouderen__wandelstok

Dinsdag 2 april start een pilot rondom "échte slimme toegang" genaamd Meable. Meable is een app die kan praten met slimme sloten en via een platform een bewoner en bezoeker met elkaar verbindt. In de app bepaalt de bewoner vooraf eenmalig wie wanneer toegang tot zijn woning krijgt en Meable doet de rest. Toegang wanneer dat nodig is en de bewoner houdt de regie. Slimme toegang is een initiatief van Espria Ledenvereniging, Icare Verpleging en Verzorging, Meable, Nuki, apetito, Stockon en PostNL. Dit meldt Espria Ledenvereniging. 

Sleutelkluisjes zijn inbraakgevoelig 

Mensen die slecht ter been zijn, hebben vaak een sleutelkluisje bij de voordeur hangen. Het kluisje met daarin de huissleutel geeft mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers toegang tot het huis. Sleutelkluisjes zonder het SKG keurmerk zijn inbraakgevoelig. Jaarlijks zijn zo’n achthonderd huishoudens het slachtoffer van een inbraak. Met Meable, het platform dat bewoner en bezoeker met elkaar verbindt en praat met het slimme slot, zie je aan de buitenkant niks. Geen gedoe met sleutels, sleutelkluisjes of sleutelcodes. Bovendien ontvangt de bewoner (of het familielid) een bericht op het moment dat iemand naar binnen gaat en weer vertrekt.

Met de Slimme toegang-app kunnen ouderen langer veilig en zelfstandig thuis blijven wonen, kunnen zorgprofessionals, bezorgers of andere bekenden altijd naar binnen als dat nodig is, is voor onbevoegden niet zichtbaar hoe de toegang tot de deur geregeld is en hebben bewoners en mantelzorgers een veilig gevoel. Verplegers en verzorgers hebben geen sleutel meer nodig en toegang is te regelen via de telefoon.

Platform dat voldoet aan alle wensen en eisen

De pilot Slimme toegang is een project waarbij de initiatiefnemers verschillende gebruikers betrekken in het ontwikkelproces. Om uiteindelijk een platform te creëren dat voldoet aan alle gebruikerswensen en eisen. De pilot kent drie fasen. Met elke fase worden andere gebruikers (inwonenden) en diensten (bezorgers) aan het platform toegevoegd. Fase 1 start 2 april in Meppel: het testen van een basis-app in een zorgomgeving. 

Door: Nationale Zorggids