Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Afgelopen dinsdagavond had tv-presentator Jan Slagter goed bekijks voor zijn tv-programma De Zorgwaakhond. Tijdens de eerste aflevering vorige week gingen de kijkcijfers al over de miljoen heen en ook de tweede aflevering van afgelopen dinsdag deed het zeer goed. In het programma kijkt Slagter naar verschillende problemen in de zorg. Dit meldt Televizier.

In het programma gaat Slagter problemen aankaarten die in de zorg spelen. Het kan dan gaan om de druk vanuit de politiek, personeelstekorten en de bureaucratie waar mensen tegenaan lopen. Met de hulp van verborgen video- en audiofragmenten confronteert hij de betrokken partijen in de hoop om de zorg voor patiënten en zorgverleners te verbeteren.

Bureaucratische rompslomp

In de aflevering van dinsdag, die bijna 1,1 miljoen kijkers trok, ging het over de bureaucratische rompslomp in de zorg. Een vrouw met een progressieve ziekte deed haar verhaal. Zij moet ieder jaar en bij iedere hulpverlener opnieuw aantonen dat zij ziek is en dat zij in de toekomst geen vooruitgang meer zal maken. Kijkers reageerden op social media vol verbazing op de aflevering. Zij maken zich bijvoorbeeld zorgen om in de toekomst ook meer afhankelijk te worden van zorg en dan deze administratieve lasten te moeten dragen.

Niet om de zorg zwart te maken

Slagter laat in het Algemeen Dagblad weten dat hij er niet op uit is om de zorg en de medewerkers zwart te maken. “Integendeel. Maar personeel en mantelzorgers lopen vaak tegen allerlei muren op”, aldus de presentator. In totaal zijn er vier afleveringen, waarvan er nog twee te verwachten zijn. De Zorgwaakhond wordt op dinsdagavond om 21.25 uur uitgezonden op NPO 1.

Door: Nationale Zorggids