Normal_oudere_hand_bejaard

Ouderen blijken nauwelijks gebruik te maken van de blijverslening die hen in staat stelt om langer thuis te blijven wonen. Dit ligt niet aan de ouderen, maar het gebrek aan transparantie bij gemeenten. De lening waar sinds 2016 beroep op gedaan kan worden, is in bijna drie jaar tijd door slechts 75 ouderen aangevraagd. Dit meldt BNR die cijfers hierover opvroeg bij het Stimuleringsfonds Huisvesting. 

Inmiddels bieden ruim honderd gemeenten ouderen de mogelijkheid om de blijverslening aan te vragen, maar door slechte voorlichting gebeurt dat nauwelijks. Gemeenten mogen zelf een maximaal te verstrekken bedrag vastleggen, een maximumleeftijd aan aanvragers stellen en gemeenten mogen zelf bepalen waarvoor de lening gebruikt mag worden. Aan de flexibiliteit ervan ligt het niet, zegt ouderenorganisatie ANBO.

De blijverslening is een lening voor ouderen die langer zelfstandig in hun eigen huis willen of moeten blijven wonen. Met het geld kunnen ze hun woning aan hun zorgbehoefte aanpassen. Ze kunnen met het geld bijvoorbeeld drempels in huis laten weghalen of een traplift laten plaatsen.

De PvdA gaat hierover Kamervragen stellen. 

Door: Nationale Zorggids