Normal_ouderen__wandelstok

Het Oranje Fonds organiseert een actie om aandacht te vragen voor eenzaamheid onder ouderen. Op zaterdag 20 april krijgt het publiek een kijkje in het eenzame bestaan van de 78-jarige Jan. Hij zit al jaren gevangen in eenzaamheid. Er gaan vaak dagen voorbij dat hij tegen niemand praat en hij alleen onder de mensen komt als hij een boodschap gaat doen. De glazen woonkamer, waarin hij zijn dagen slijt, staat komende zaterdag op de Neude in Utrecht. Hij wil graag uit de eenzaamheid ontsnappen, maar heeft daarbij de hulp van voorbijgangers nodig. Dit meldt Het Oranje Fonds. 

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Ongeveer 150.000 ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Het is een onzichtbaar probleem, want veel ouderen die zich eenzaam voelen hebben amper contact met anderen. “Daarom willen wij het probleem op deze manier zichtbaar maken. Door Jan in zijn glazen woonkamer in de kijker te zetten laten we het publiek zien wat er zich afspeelt achter de muren in ons land”, zegt directeur Peter Douwes van Het Oranje Fonds.

Het fonds, dat zich inzet voor een socialere samenleving, wil met de actie laten zien dat iedereen in staat is iets voor eenzame ouderen te betekenen. Douwes: “We roepen voorbijgangers op om Jan te helpen ontsnappen uit de eenzaamheid. Dat doen we in dit geval met een serie spellen die Jan met de voorbijgangers verbindt. Denk aan een soort escape room. Een uitvergroting van de realiteit, waarin dat natuurlijk anders werkt. Het laat zien dat iedereen iets voor een ander kan betekenen en kan bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen.”

Door: Nationale Zorggids