Logo_sea_hero_quest_logo

De virtual reality game Sea Hero Quest kan onderzoekers helpen om alzheimer in een vroeg stadium op te sporen. Het spel richt zich met name op navigatievaardigheden, terwijl andere, bestaande tests vooral kijken naar het geheugen. Dit meldt NOS. 

Door enkel naar het geheugen en de kennis van een persoon te kijken, wordt vaak pas in een later stadium de ziekte van Alzheimer ontdekt. “Maar steeds meer bewijs toont aan dat afname in ruimtelijk inzicht al jaren eerder voorkomt dan geheugenklachten”, zegt hoofdonderzoeker Michael Hornberger.

Sea Hero Quest gaat als volgt: een speler moet met een bootje van de ene plek naar de ander plek zien te komen. Dat kan via de snelste route, of minder snelle routes. Wie genetisch gezien een hoog risico op alzheimer heeft, neemt veelal niet de snelste route, zo ontdekten de onderzoekers. Het spel kan een grote bijdrage leveren aan het vroegtijdig opsporen van Alzheimer, zodat op tijd een passende behandeling geboden kan worden. 

Overigens zeggen de onderzoekers dat het spel in twee minuten tijd evenveel data verzamelt als vijf uur dementieonderzoek. Drie jaar gelden is Sea Hero Quest in het leven geroepen en sindsdien is al 15.000 jaar aan data vergaard. 

Door: Nationale Zorggids