Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

In de verpleeghuiszorg zou het niet alleen om regels moeten gaan, maar ook om wat de bewoners zelf graag willen. Deze aanpak werkt zeer goed, zo blijkt uit het project Leefplezierplan dat is opgezet door kennisinstituut Leyden Academy. Het project, dat werd uitgevoerd in elf verpleeghuizen, werd in april na twee jaar afgerond met goede resultaten. De deelnemende verpleeghuizen gaan de aanpak ook uitrollen op andere afdelingen. De wens van de bewoner krijgt hierbij veel meer aandacht. Dit meldt NRC.

In de verpleeghuizen wordt gesproken van een veel vrijere sfeer op de afdeling. Bewoners worden persoonlijk benaderd en er wordt gevraagd waar die persoon blij van wordt. Een persoonlijke aanpak is uit de zorg verdwenen, zo meent hoogleraar ouderengeneeskunde en projectleider Joris Slaets. Er zou te veel worden vastgehouden aan regels die de directie heeft opgelegd aan het personeel. “Ze hebben het druk, volgen de regels en afvinklijstjes.” Dat zou volgens hem niet bevorderend werken voor het personeel en de bewoners.

Uitslapen en een glaasje wijn

Tijdens het project kregen de bewoners veel vrijheden. Wie naar buiten wilde, mocht dat. Wilde iemand een glaasje wijn, dan was dat ook geen probleem. Uitslapen en zelf bepalen wanneer gedoucht wordt, zijn een grote uitzondering op de anders zo onflexibele werkwijze in de meeste verpleeghuizen. Hoewel bepaalde regels zijn opgesteld om de veiligheid en zorg voor ouderen zo goed mogelijk te houden, zou aandacht voor leefplezier hierdoor bijna niet bestaan.

Kleine alledaagse dingen

Er wordt in de verpleeghuiszorg vooral gewerkt aan de behoeften van de oudere. Bijvoorbeeld een warme trui aantrekken als iemand het koud heeft, of iemand begeleiden naar de wc. “Als je mensen daarnaast afrekent op afvinklijstjes – heb ik geprikt, gemeten, geplakt gewassen? – dan handelen ze daarnaar.” Voor het personeel was het dus ook even omschakelen tijdens het project Leefplezierplan. “Leefplezier zit in kleine alledaagse dingen”, aldus Slaets. Een bewoonster wilde heel graag haar kleinkinderen zien, die ze door de scheiding van haar zoon al lange tijd niet had gezien. “In het gerstellen van het contact met de kleinkinderen konden ze écht wat betekenen”, aldus Slaets.

Door: Nationale Zorggids