Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Welstee Zorgvilla’s, locatie Huize den Oostenborgh, onder verscherpt toezicht gesteld. Bij Huize den Oostenborgh in Ootmarsum zijn verbeteringen nodig om goede zorg te kunnen verlenen. In Huize den Oostenborgh wordt zorg verleend aan ouderen. Er kunnen maximaal 21 mensen wonen. Dit meldt de Inspectie.

De inspectie bezocht Huize den Oostenborgh in augustus 2018. De inspectie zag toen tekortkomingen in de zorg. Huize den Oostenborgh moest de inspectie op de hoogte houden van de genomen verbetermaatregelen. Op 12 maart bracht de inspectie een vervolgbezoek. In Huize den Oostenborgh woonden op dat moment 17 mensen. De inspectie zag verbeteringen, maar nog niet voldoende. Huize den Oostenborgh voldoet niet of grotendeels niet aan meerdere normen in de thema’s Persoonsgerichte zorg, Deskundige zorgverlener en Sturen op kwaliteit en veiligheid.

Vrijheidsbeperkende maatregelen

Zo ziet de inspectie dat een afgesloten voordeur voor één cliënt noodzakelijk is. Echter, de inspectie hoort van zorgverleners dat de meeste andere cliënten, gezien hun psychogeriatrische ziektebeeld, de deur met codeslot niet zelf kunnen bedienen en daardoor ook niet zelfstandig naar buiten kunnen. Voor de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen vindt geen navolgbare afweging plaats.

Geen toezicht op kwaliteit van zorg

De inspectie constateert dat zorgverleners de veilige principes in de medicatieketen niet opvolgen. De zorgaanbieder gebruikt (bijna)incidenten, (bijna)fouten en klachten niet om de zorg te verbeteren. De inspectie merkt ook dat het managementteam niet nagaat of de verbetermaatrelen logisch en uitvoerbaar zijn. Het management toetst niet of de zorgverleners de afspraken nakomen. Daardoor heeft het  management maar een beperkt zicht op de kwaliteit van de zorg.

Verscherpt toezicht

De inspectie wil de voortgang van de verbeteringen intensief volgen. Daarom stelt de inspectie Huize den Oostenborgh onder verscherpt toezicht. Het verscherpt toezicht is ingegaan op 25 april en duurt zes maanden. In de periode van het verscherpt toezicht kan de inspectie Huize den Oostenborgh zowel aangekondigd als onaangekondigd bezoeken. Tussentijds beoordeelt de inspectie de resultatenrapportages en de uitkomsten van bezoeken. Voor het einde van het verscherpt toezicht bekijkt de inspectie of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven. De inspectie kan ook verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Door: Nationale Zorggids