Normal_vaccin_inenten

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: invriezen van filet americain kan gevaarlijke infectie voorkomen, verplichte inenting voor mazelen & zorgen om financiering van de jeugdzorg.

Maandag: bijna alle vrouwen hebben gezondheidsproblemen na borstkanker

Bijna alle vrouwen die behandeld zijn voor niet-uitgezaaide borstkanker hebben na de behandeling last van gezondheidsproblemen. Het gaat om een grote variëteit aan klachten, zoals vermoeidheid, tintelende handen en voeten en problemen met geheugen en concentratie. Chemotherapie is de behandeling die tot de meeste klachten leidt.

Dinsdag: KidsRights wil verplichte inenting mazelen

Inenting tegen mazelen moet verplicht worden. Dat vindt de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights. Het is de enige manier om iets te doen aan de lage vaccinatiegraad in Nederland. Al vier jaar op een rij presteert Nederland onder de grens die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt.

Woensdag: invriezen filet americain voorkomt toxoplasmose bij zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen die door het eten van rauwe vleesproducten, en dan vooral filet americain, toxoplasmose krijgen, hebben een verhoogde kans op miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen. Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose waarbij het bij iets minder dan de helft gaat om aangeboren afwijkingen. Circa 50 procent van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten. Wanneer filet americain minimaal 48 uur bij een temperatuur van -12 graden wordt ingevroren, kan de infectie worden voorkomen.

Donderdag: ook wethouders luiden noodklok over jeugdzorg

Het Rijk moet snel meer geld uittrekken voor de financiering van de jeugdzorg. Met die dringende oproep aan het kabinet sluiten wethouders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zich aan bij een recente brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “De rek is eruit”, zeggen de circa 250 wethouders aan hun partijgenoten in de coalitie.

Vrijdag: baby in Leiden besmet met mazelen

Bij een jong kind in Leiden is deze week mazelen vastgesteld. Het kind is in de tijd dat het besmettelijk was naar een kinderdagverblijf in de gemeente geweest en is nu voor de zekerheid in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er geen nieuwe gevallen van mazelen vastgesteld. Vanwege de leeftijd was het kind nog niet gevaccineerd, omdat kinderen pas met veertien maanden tegen mazelen worden ingeënt. 

Door: Nationale Zorggids