Logo_cardia_bouwbord_persoonsgerichte_ouderenzorg

"Ik word er blij van als ik iets extra's voor onze bewoners kan doen", zegt Tina Langeveld. Deze VIG-er (verzorgende individuele gezondheidszorg) van Tabitha heeft onlangs het 'bouwbord' gemaakt, een activiteitenbord voor mannen. Wat is een bouwbord? En welke projecten heeft Tina nog meer in petto?

Tina is acht jaar geleden bij Cardia begonnen als helpende. Ze heeft zich daarna ontwikkeld tot VIG-er. En ze wil meer. Ze volgt nu de opleiding voor eerst verantwoordelijke verzorgende (EVV'er). "Ik ziet niet stil. Ik blijf me graag ontwikkelen", aldus Tina. "Ook thuis vind ik het leuk om nog even met mijn werk bezig te zijn. Zo is ook het bouwbord ontstaan."

Schroeven aandraaien

Ze vertelt over twee mannelijk bewoners met een technische en bouwkundige achtergrond. "Ik merkte dat ze nog graag met hun handen bezig willen zijn. Samen met mijn buurman die standbouwer is, heb ik het bouwbord bedacht. Op een bouwbord zitten bijvoorbeeld schroeven die ze aan kunnen draaien. Ik heb het aangeboden aan de twee bewoners, zodat ze het konden testen. Al gauw merkte ik dat ze sommige zaken op het bouwbord leuk vonden en andere dingen niet. Dus heb ik het aangepast. Zo is het echt een bord geworden dat is afgestemd op hun wensen."

Tina heeft onlangs een tweede bouwbord ontworpen. "Hier zitten weer andere zaken op. Bijvoorbeeld een stopcontact. Dit bord is meer bestemd voor bewoners die ook met elektriciteit hebben gewerkt. Zo stemmen we het bord af op het levensverhaal van een persoon."

Robotpoes

Het is belangrijk om materialen aan mensen te bieden zodat de zintuigen in beweging blijven, vindt Tina. "Je merkt dat bewoners er blij van worden als ze iets kunnen doen dat ze herkennen van hun leven van vroeger. We hebben ook een robotpoes aan een mevrouw gegeven die vroeger thuis een poes heeft gehad. Ze praat met deze poes en ze wordt er heel rustig van. De kat gaat mee naar activiteiten en mee in bed."

Slagroom

Tina heeft het erg naar haar zin n haar werk. "Ik heb heel veel leuke collega's. Daarnaast probeer ik de bewoners echt te begrijpen. Als ik na een vakantie terugkom en bewoners herkennen me nog steeds, geeft dat veel voldoening. Het is fijn om mensen blij te maken. Er is een mevrouw die alleen nog maar geluiden maakt. Laatst gaf ik haar slagroom in de koffie, en toen zei ze opeens: 'Dat vind ik lekker.' Een supergevoel geeft dat."

Belevingsgerichte gang

Tina werk al aan andere projecten. "Bij Tabitha in Loosduinen ben ik met mijn collega Jolanda bezig met een belevingsgerichte gang. Het thema is strand. De gang is crèmekleurig. Er komen canvaslijsten met voetafdrukken te hangen. Hierbij gebruiken we verf en zand. Ook komen er lijstjes naast de deur met de naam van de bewoner, een handafdruk, en een foto op de voordeur met het ouderlijk huis erop. Op deze manier is er meer te beleven op de gang.

"Ook ben ik benaderd door collega's van de Onderwatershof in Rijswijk met de vraag of ik een vrouwenbord wilde ontwerpen. Dat is een fourniturenbord geworden. Ik heb verschillende zachte en geribbelde stoffen aangebracht op het bord. De bewoner kan dan de verschillende soorten stoffen voelen, dit stimuleert de zintuigen. Ik heb er ook een rits en een houtje-touwtjeknoop op gemaakt. Dit bord wordt nu aangeboden en kan aangepast worden aan de behoeften en wensen van de bewoners."

Over Cardia

Cardia is een christelijke ouderenzorgorganisatie in de regio Haaglanden. Wij zijn kleinschalig georganiseerd en verlenen zorg en ondersteuning vanuit onze visie dat ieder mens uniek is en gewaardeerd wordt. Zorg die past bij de levenswijze en het levensverhaal van onze cliënten.

Contact

Wilt u meer weten over deze of andere initiatieven bij Cardia ten aanzien van persoonsgerichte zorg? Of wil je graag werken bij een ouderenzorgorganisatie met korte lijnen waar cliënten en medewerkers zich persoonlijk gekend voelen? Kijk dan op www.cardia.nl.

(Dit is een advertorial van Cardia)