Normal_cyber__hack__computer__internet

Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept juni uit tot de maand van de strijd tegen cybercriminaliteit. Op maandag 3 juni start de organisatie een voorlichtingscampagne met filmpjes en uitgebreide artikelen in de eigen media. Elke woensdag in juni wordt uitgeroepen tot ‘gehacktdag’. KBO-PCOB laat dan aan de hand van een aantal nep e-mails zien hoe deze herkend kunnen worden en hoe diefstal of hacken kan worden tegengegaan. Dit meldt KBO-PCOB. 

De meeste senioren zijn rond het jaar 1999 voor het eerst online gegaan. Op dit moment gaan bijna negen op de tien senioren die internet gebruiken dagelijks online. Gemiddeld zijn zij tussen de twee en drie uur per dag online. Tegelijkertijd voelt de helft van hen zich wel eens kwetsbaar achter de computer. Dit blijkt uit het Grote cybercrime-onderzoek van KBO-PCOB waar 1.050 senioren aan meededen.  

Senioren online

Senioren zijn in het bezit van gemiddeld tussen de twee en drie apparaten om online te gaan. De computer thuis wordt het vaakst gebruikt, gevolgd door de tablet en de laptop. Internet wordt het meest gebruikt voor e-mail, gevolgd door internetbankieren en overheidsdiensten. Vrijwel iedereen maakt gebruik van DigiD, en zeven op de tien gebruiken sociale media, het meest WhatsApp, Facebook en YouTube. 

Wachtwoorden en toegangscodes

Op het gebied van beveiliging ziet KBO-PCOB het volgende: bijna acht op de tien senioren met internet maken gebruik van een wachtwoord of toegangscode waar ze het meest mee online gaan. Zes op de tien senioren bewaren hun wachtwoorden op papier, of ze weten hun wachtwoorden uit het hoofd. En een derde gebruikt persoonlijke gegevens zoals geboortedatum, postcode, en namen van bekenden als wachtwoord of als een deel van hun wachtwoorden. Ruim acht op de tien gebruiken een virusscanner en zes op de tien een firewall. Zeven op de tien maken back-ups van hun bestanden twee op de tien plakken altijd hun camera af wanneer deze niet wordt gebruikt.

Slachtoffer van cybercriminaliteit 

7 procent van de senioren geeft aan slachtoffer te zijn geweest van phishing, 0 procent is slachtoffer geweest van internetpesten, 3 procent is slachtoffer geweest van koop- en/of verkoopfraude via internet en 2 procent is slachtoffer geweest van hacken. In totaal is een op de tien senioren slachtoffer geweest van cybercrime. De vrees om slachtoffer te worden van cybercrime is veel groter; vier op de tien senioren zijn daar bang voor.  

Door: Nationale Zorggids