Normal_oudere_tas_sleutels_diefstal_veiligheid

De woningmarkt voor ouderen is oververhit en dat leidt tot dure woningen voor de doelgroep. Steeds meer 70- en 75-jarigen verhuizen naar een gelijkvloers appartement dichtbij winkels en andere voorzieningen, en daar moeten ze flink voor betalen. Al jaren roepen makelaars dat de markt de vraag niet aan kan. Wie nu een appartement wil kopen dat centraal ligt, betaalt vaak tienduizenden euro’s boven de vraagprijs. Vereniging Eigen Huis gaat dit jaar onderzoek doen om zo de overheid te stimuleren om tot actie over te gaan. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Al jaren werd door makelaars gewaarschuwd voor een oververhitte markt voor ouderenwoningen. Door de vergrijzing is er steeds meer vraag naar dit soort woningen, terwijl er bijna geen nieuwe huizen en appartementen voor ouderen worden gebouwd. De bestaande huizen worden daarom duur verkocht door de grote interesse en hoge biedingen. Vereniging Eigen Huis gaat dit jaar onderzoek doen naar de woningmarkt, in de hoop dat de overheid hierna actie gaat ondernemen.

Helft woningen is ongeschikt

Dat steeds meer ouderen zoeken naar een geschikt appartement, bleek al uit het recentelijke rapport ‘Zorgen voor thuiswonende ouderen’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). De woningen waar ouderen nu in wonen, is in de helft van de gevallen eigenlijk niet langer geschikt. Het gaat met name om voorzieningen die te ver weg liggen. Daarom is er veel vraag naar een appartement dicht bij de winkels en zorgaanbieder.

In Arnhem en Nijmegen wordt tienduizenden euro’s boven de vraagprijs geboden wanneer een appartement te koop komt. Hoewel de ouderen dit vaak wel kunnen betalen omdat zij hun eigen grotere huis verkopen, levert dit problemen op voor mensen met een kleinere portemonnee. De problemen zullen bovendien voorlopig nog aanhouden door de vergrijzing. Volgens de makelaars zouden er nieuwe aanleunwoningen en kleinschalige projecten moeten worden gebouwd om in de vraag te voorzien.

Door: Nationale Zorggids