Normal_bejaarde_oudere_wandelen_rollator

Branchevereniging ActiZ denkt dat er meer passende woonvormen nodig zijn voor mensen met een intensieve zorgvraag. In het consumentenprogramma Meldpunt van Omroep MAX pleit ActiZ-vicevoorzitter Jacqueline Joppe vrijdag 7 juni voor een andere blik op de zorg voor ouderen. Het programma laat voorbeelden zien van de gevolgen van wachtlijsten voor verpleeghuizen. Dit meldt ActiZ. 

"Het is vreselijk dat mensen lang moeten wachten op een plek, voor henzelf en voor naasten of mantelzorgers. Er moeten dan ook zeker extra verpleeghuisplekken bij komen", zegt Joppe. "Maar dat is niet de enige oplossing om wachtlijsten tegen te gaan."

Zorg verandert ingrijpend

De kwaliteit van de zorg in Nederland is uitzonderlijk hoog. En dit wil ActiZ graag zo houden. Daarom werkt het aan het mogelijk maken van goede zorg voor ouderen, nu en in de toekomst. Want de zorg voor ouderen gaat de komende jaren ingrijpend veranderen: het aantal 65-plussers stijgt in twintig jaar met 55 procent tot bijna 5 miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt tegelijk met bijna 200 procent tot 340.000. Met name op het gebied van medewerkers is dit een uitdaging: nu werken één op de zeven mensen in de zorg. Bij onveranderd beleid zouden dat er in de toekomst één op vier moeten zijn. 

Tussenvormen en techniek

Voor het tegengaan van het tekort aan verpleeghuisplekken moet er volgens ActiZ niet alleen ingezet worden op meer plekken. ActiZ denkt dat er meer passende woonruimte nodig is voor mensen met een intensieve zorgvraag. Vormen van wonen die een natuurlijke aanvulling zijn tussen zorg thuis en intensieve verpleeghuiszorg. In de uitzending van Meldpunt wordt gekeken in Ermelo waar de Zorggroep Noordwest-Veluwe zo’n woonvorm bouwt. "In Ermelo brengen we de participatiesamenleving in de praktijk", zegt bestuurder Margreet Kasper de Kroon.  "Jongeren, gezinnen, ouderen en ouderen die verpleeghuiszorg nodig hebben, wonen bij elkaar in een kleine wijk en ontmoeten elkaar in de gezamenlijke huiskamer voor de buurt."

Om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, moet er volgens ActiZ naast meer passende woonruimte ook worden ingezet op techniek die medewerkers helpt efficiënt cliëntgerichte zorg te bieden of mensen helpt langer zelfstandig thuis te wonen. 

Door: Nationale Zorggids