Normal_roken_rook

De brandveiligheid van complexen waar senioren wonen, zou niet voldoende zijn. Dat stelt Lector Brandpreventie René Hagen namen het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in EenVandaag. Deze onveiligheid zou vooral komen door de huidige wet- en regelgeving. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou moeten aandringen op het aanscherpen van voorschriften. Dit meldt Skipr.

Volgens Hagen is vooral rookontwikkeling een groot probleem. “Voor de oudere bewoners maakt dat het moeilijk om te vluchten en voor de brandweer wordt het bijna onmogelijk iedereen er uit te halen.” Toch gebeurt het steeds vaker dat hele seniorencomplexen ontruimd moeten worden bij brand. Bijkomend probleem is dat de ouderen lichamelijk niet altijd in staat zijn om elkaar te helpen, waardoor het lang kan duren voordat iedereen veilig naar buiten gebracht kan worden.

Ouderen kunnen niet vluchten

De IFV deed drie jaar geleden onderzoek nadat vier bewoners omkwamen bij een brand in een seniorencomplex in Nijmegen. In het onderzoek werd gekeken naar 77 complexen voor senioren. In de conclusie van dat onderzoek is te lezen dat de regelgeving en de praktijk niet goed op elkaar aansluiten. Dit komt bijvoorbeeld omdat de ouderen veelal niet in staat zijn om te vluchten bij brand.

‘Niet accuraat’

Stappen die de overheid kan maken zijn volgens de lector korte vluchtwegen en maatregelen om rookontwikkeling tegen te gaan. “De wetgever moet daar stappen zetten, maar dat doen ze nog niet heel accuraat”, aldus Hagen.

Door: Nationale Zorggids