Normal_parkeergarage_auto_parkeren

Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil dat ouderen een lager parkeertarief mogen betalen bij ziekenhuizen. De doelgroep maakt relatief veel gebruik van zorg in het ziekenhuis en voelt zich volgens de organisatie “een melkkoe door de hoge parkeertarieven”. Het mijden van zorg is hierdoor niet uit te sluiten. Dit meldt Skipr.

Het parkeertarief wisselt fors tussen ziekenhuizen, zoals onlangs bleek uit onderzoek van RTL Z. In sommige ziekenhuizen wordt een tarief van 4 euro per uur gerekend, bijvoorbeeld in het Amsterdam UMC. KBO-PCOB startte een petitie en verzamelde meer dan 26.000 handtekeningen om parkeren bij ziekenhuizen betaalbaar te maken.

Zorgmijders door parkeerkosten

De belangenorganisatie stelt dat het niet eerlijk is dat ouderen hetzelfde hoge tarief voor parkeren bij ziekenhuizen moeten betalen terwijl zij als doelgroep veel gebruik maken van de zorg daar. KBO-PCOB vreest zelfs dat de hoge kosten er voor zorgen dat ouderen niet naar het ziekenhuis komen terwijl dit wel nodig is, omdat de parkeerkosten zo hoog zijn. Wie uit angst voor de kosten geen beroep doet op zorg, wordt ook wel een zorgmijder genoemd.

Openheid over opbrengsten

De petitie is aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze zou ziekenhuizen en gemeenten niet alleen kunnen vragen om kritisch te kijken naar de parkeerkosten, maar ook om openheid te geven over de verworven inkomsten van het parkeren. Nu is onduidelijk wat er met het geld gedaan wordt dat binnenkomt door parkerende bezoekers.

Door: Nationale Zorggids