Normal_zomer__zon__warm__weer__blauwe_lucht

Op donderdag 25 juli 2019 geldt in delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht een smogalarm vanwege de vorming van ozon in de lucht. De luchtkwaliteit wordt in delen van deze provincies "zeer slecht". Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtverontreiniging, terwijl de gebruikelijke smogwaarschuwing alleen geldt voor gevoelige groepen. Dit meldt RIVM. 

Het RIVM adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven - mits het daar koel genoeg is- en zware lichamelijke inspanning te beperken. Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Luchtwegklachten 

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.

Ozonverwachting voor vrijdag en zaterdag 

Op vrijdag is er opnieuw kans op smog, maar concentraties zullen naar verwachting lager zijn. Er geldt vrijdag een smogwaarschuwing voor mensen die gevoelig zijn voor smog. In de loop van vrijdag neemt de kans op buien en onweer toe. Dit zorgt er voor dat de ozonconcentraties op zaterdag omlaag zullen gaan en waarschijnlijk onder de waarschuwingsdrempel zakken.

Door: Nationale Zorggids