Normal_hand_oudere

Volgens deskundigen kunnen huisartsen, verpleeghuizen en ziekenhuizen nog veel meer doen in de strijd tegen de hitte. Niet alle gebouwen kunnen adequaat afkoelen en personeel zou cliënten beter moeten inlichten over medicatiegebruik bij extreem warm weer. En hoe helpt Nederland haar eenzame ouderen? Dit meldt NRC. 

Peter van den Hazel is medisch milieukundige en hij vraagt zich af hoeveel waarde de inspectie bijvoorbeeld hecht aan controle op hittemaatregelen in verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Huisartsen waarschuwen hun patiënten ook lang niet altijd over de gevaren van hitte en Van den Hazel twijfelt ook over de kennis van scholen en kinderdagverblijven voor het opstellen van een goed tropenrooster.

Eenzame ouderen

Eenzame bejaarden lopen het meeste risico op oververhitting of uitdroging bij hitte, zegt Madeleen Helmer van het Klimaatverbond. “Bij hitte is eenzaamheid gevaarlijk. Ouderen hebben toch al een lage dorstprikkel, en gebruiken vochtafdrijvende medicijnen. Wie kijkt er naar hen om?”

Door: Nationale Zorggids