Beeld: Human

Als de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning wordt gevonden, is de stad in shock. Hoe was het mogelijk dat niemand haar had gemist? De gemeente besluit daarop maatregelen te nemen en start een campagne tegen eenzaamheid. De invoelende Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) twijfelen geen moment en worden vrijwilligers. De 2Doc: Goede Buren is op maandag 30 september om 21.00 uur te zien op NPO 2. Dit meldt Human. 

Samen leggen Ada en Wilma huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp behoeven. Zo ontmoeten ze onder anderen de alleenwonende Jan (81), die al zeven jaar lang nauwelijks zijn huis uit is geweest. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Op de vraag of hij niet liever naar een aanleunhuisje gaat is hij heel beslist. 'Never. Ik gaat hier lekker dood in.'

Diep geraakt door de eenzaamheid die ze tegenkomen, besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? In Goede buren laat regisseur Stella van Voorst van Beest het weerbarstige dagelijkse (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

Human focust op eenzaamheid

In de maanden augustus en september werpt Human zijn licht op het thema eenzaamheid. Met nieuwe programma's als Goede buren en de 6-delige serie We zien ons, die vanaf 27 augustus op NPO 2 te zien is. Maar ook met bestaande programma’s, artikelen en reportages van Human over eenzaamheid. Vanaf 1 augustus vind je alles bij elkaar op human.nl.

Door: Nationale Zorggids
Beeld: Human