Foto: Guus Buitink

Op zaterdag 3 augustus 2019 vaart de Roze 75+ boot voor de vierde keer mee met de Canal Pride. Het doel: lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse-ouderen van boven de 75 jaar een onvergetelijke dag bezorgen. De Roze 75+ boot is een gezamenlijk initiatief van Roze 50+ (het samenwerkingsverband van ANBO en COC), zorginstellingen Amsta, Amstelring en Evean en welzijnsinstelling Sooz Amsterdam. Alle opvarenden zijn cliënten en begeleiders van deze organisaties en vrijwilligers van het Roze 50+ ambassadeursnetwerk. Het thema van Pride Amsterdam 2019 is ‘Remember the past, create the future’. Dit meldt Amstelring. 


Het thema is een eerbetoon aan de generatie die vijftig jaar gelden openlijk de strijd aanging voor gelijke rechten en acceptatie van de LHBTI-community. Dit zijn de zogenoemde roze ouderen van nu. Er is veel bereikt, maar er kan ook nog veel worden gedaan. ‘Remember the past, create the future’ geeft aan dat oog voor het verleden belangrijk is, maar dat we met elkaar de toekomst samen nog meer kunnen creëren.

Onzichtbare groep roze ouderen

De mensen die op de boot meevaren maken de relatief onzichtbare groep roze ouderen zichtbaar. De organisaties die met hun cliënten meevaren besteden actief aandacht aan seksuele diversiteit, bijvoorbeeld door het behalen van het ‘Roze Loper’-certificaat. Niet alleen tijdens de Amsterdam Pride Week, maar het hele jaar door, moeten cliënten zichzelf kunnen zijn, aldus de organisaties. 

Echt welkom

Manon Linschoten van COC / Roze50+ namens de organisatoren: "Juist ouderen hebben herinneringen aan tijden waarin hun liefde en identiteit werd veroordeeld als vies, slecht en zondig. Vanuit die ervaring zijn zij de strijd aangegaan om de situatie voor LHBTI’s in Nederland te verbeteren. Met de echo van vroeger in de rugzak worden ze stil, juist wanneer ze ouder en kwetsbaarder worden. Met de Roze 75+ boot geven wij de boodschap dat ouderen echt welkom zijn in onze community."

Door: Nationale Zorggids
Foto: 
Guus Buitink