Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Deze zomer zijn vier vrouwen tussen de 80 en 90 jaar oud slachtoffer geworden van een babbeltruc in de omgeving van Hoorn. Hierbij is gebruik gemaakt van een truc die vaker wordt gebruikt bij oudere mensen. De politie wil ouderen en hun familie waarschuwen voor deze voorvallen. Dit meldt Politie.nl.

De slachtoffers worden telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als pakketbezorger. Hierbij geeft de ‘bezorger’ aan dat er binnenkort een pakket wordt bezorgd en dat bij ontvangst een bedrag van 1 euro moet worden gepind. Tijdens het pinnen wordt de pincode van het slachtoffer vastgelegd in een apparaat, waarna de pinpas wordt omgeruild door een andere pas (van het vorige slachtoffer). Vervolgens worden er grote bedragen van de rekening gepind.

Altijd aangifte doen

Dirk Brink van de recherche in Hoorn: “We komen deze truc, waarbij de oplichters misbruik maken van het vertrouwen van de veelal oudere slachtoffers, wel vaker tegen. Wij verzoeken iedereen die met dit soort oplichtingspraktijken te maken krijgt zo snel mogelijk aangifte te doen. Alleen dan kunnen wij als politie gericht op zoek naar de daders.”

Eigen veiligheid vergroten

Gelukkig kunt u zelf wel iets doen om uw eigen veiligheid te vergroten. Wees voorzichtig: Doe niet zomaar open. Mocht u de deur wel openen, open de deur dan niet helemaal en gebruik anders een kierstandhouder of deurketting. Pin nooit aan de deur tenzij u zelf iets besteld heeft en dat zo is afgesproken. U kunt het pakketje altijd op het postkantoor laten bezorgen en daar controleren of het voor u bestemd is. Als u het slachtoffer bent van een babbeltruc, blokkeer dan direct uw bankpas.

Valt het op dat er vaak pakketbezorgers aan de deur staan, of ziet u een situatie die u niet vertrouwt? Bel dan de politie op 0900-8844. Probeer daarbij ook zo veel mogelijk informatie te noteren. Bijvoorbeeld een kenteken of signalement.

Door: Nationale Zorggids