Normal_normal_zonnebril_kind_buitenspelen

Het wordt de komende dagen flink warm. Waar het warme weer voor velen genieten betekent, kan het voor anderen gevaarlijk zijn. Voor een groep kwetsbare mensen in Nederland brengt hitte risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM vanaf zaterdag 24 augustus het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Dit meldt RIVM. 

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte, de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Om jezelf goed te beschermen tegen de hitte en zon adviseert het RIVM iedereen om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen die bescherming biedt tegen verbranding door de zon en (vooral tussen 12.00 en 15.00 uur) de schaduw op te zoeken. De huid moet goed ingesmeerd worden met zonnebrandcrème en in de middag is lichamelijke inspanning niet handig in verband met oververhitting en uitdroging. De woning kan koel gehouden worden door een ventilator, airconditioning of zonwering. Extra advies: let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Door: Nationale Zorggids