Normal_pil_medicijnen

Uit nieuw Iraans onderzoek blijkt dat de polypil, een combinatiepil die bestaat uit aspirine, bloeddrukverlagende en cholesterolverlagende bestandsdelen, de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Het is een preventieve pil die mensen vanaf 50 jaar zouden kunnen slikken. De Hartstichting noemt het een indrukwekkend onderzoek, maar denkt niet dat de pil eenzelfde effect op Nederlanders zou hebben als op Iraniërs. Dit meldt EenVandaag. 

Huisarts David Smeekes die ook voor de Hartstichting werkt stelt dat in artsen in Nederland vroegtijdig een te hoog cholesterol of te hoge bloeddrukwaardes kunnen opsporen. De combinatiepil noemt hij een ‘schot hagel’.

Cardiologe Janneke Wittekoek ziet dit anders. Zij is juist blij met de resultaten. Mensen melden hun klachten vaak nog steeds te laat, veelal omdat ze zelf niet goed voor hun hart hebben gezorgd. Medicijnen worden nu voorgeschreven om het al ingezette proces te vertragen, maar een combinatiepil zou preventief een uitkomst zijn voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 

Door: Nationale Zorggids