Normal_rss_entry-194789

Het Openbaar Ministerie heeft de 68-jarige voormalige verpleeghuisarts Catharina A. vervolgd om de wet te verhelderen en haar daarmee onevenredig hard geraakt. "Het gaat niet aan om over de rug van een individuele arts jurisprudentie te verkrijgen", stelde haar advocaat, die de rechtbank in Den Haag vroeg het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Het OM eiste maandag A. te veroordelen voor moord omdat ze in 2016 in Den Haag euthanasie pleegde op een 74-jarige alzheimerpatiënte. Ze hoeft daarvoor volgens het OM geen straf te krijgen, omdat ze naar eer en geweten heeft gehandeld en de euthanasiewet niet helder is in de precieze eisen die aan artsen worden gesteld.

Het is de eerste keer sinds de euthanasiewet in 2002 van kracht werd dat een arts wordt vervolgd. "Waarom is in de vijftien jaar ervoor nooit een arts vervolgd?" vroeg de advocaat zich af.

Reactie Levenseindekliniek 

"Het Wetboek van Strafrecht ziet het als moord en het Openbaar Ministerie kon dus niet anders", aldus de Levenseindekliniek. De kliniek volgt de rechtszaak op de voet. "Het is heftig en een drama voor deze arts, maar wel in lijn met hoe strafrecht in Nederland en de euthanasiewet zijn vormgegeven. Als arts weet je dat euthanasie strafbaar is tenzij je de zorgvuldigheidscriteria volgt. Je gaat er alleen niet van uit dat je handelen tot moord kan leiden. Het Wetboek van Strafrecht ziet dat wel zo en het OM kon dus niet anders."

Werkwijze aanscherpen 

Afhankelijk van de uitspraak van de rechter zal dede werkwijze aanscherpen, hoewel zij deze al als zeer zorgvuldig bestempelt. "De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie komt in 99,8 procent van alle euthanasiemeldingen tot de conclusie dat er zorgvuldig is gehandeld. Desalniettemin zullen artsen die euthanasie uitvoeren erg zijn geschrokken door de uitspraak in deze casus en nog zorgvuldiger worden."

Door: ANP