Normal_ouderen_tablet45

Van de senioren van 65 jaar en ouder pakt 43 procent liever de telefoon voor Whatsapp dan om er mee te bellen. Dit blijkt uit onderzoek van Seniorenweb naar het telefoongebruik van senioren. Deze groep lijkt zich in snel tempo bekend te maken met de digitale diensten op de smartphone of tablet. Wel zeggen senioren zich zorgen te maken over hun privacy, omdat niet altijd bekend is welke opties ingeschakeld moeten worden om hun gegevens niet zichtbaar te maken. Dit meldt Metro Nieuws.

De keuze voor appen zou verschillende redenen hebben. Zo is het voor de senioren makkelijk om een berichtje te typen, omdat ze zo kunnen nadenken over wat ze precies willen zeggen. Ook kunnen ze zo makkelijker hun gesprek terug lezen en foto’s en video’s meesturen. Senioren die slechthorend zijn, vinden de app erg gebruiksvriendelijk omdat ze niet langer hoeven te luisteren naar een telefoongesprek, maar dit kunnen lezen.

Vooral Whatsapp en Facebook populair

Hoewel ruim acht op de tien senioren één of meerdere accounts op social media heeft, is vooral Whatsapp en Facebook Messenger populair. Andere sociale diensten zoals Skype, iMessage, SnapChat en Hangouts worden maar weinig gebruikt.

Privacy-instellingen

Echter kleven aan het gebruik van sociale media ook nadelen. Hoewel veel 65-plussers er gebruik van maken, zijn er ook zorgen over hun privacy. Ongeveer twee derde doet daarom aanpassingen in de privacy-instellingen van de diensten. Hiermee kunnen gegevens verborgen worden of alleen worden getoond aan vrienden die aan het account zijn toegevoegd. Ongeveer 25 procent van de ondervraagden in het onderzoek geeft aan niet te weten hoe deze privacy-instellingen ingeschakeld moeten worden.

Door: Nationale Zorggids