Normal_geld

Zeker 85 zorgbedrijven in de geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg maken opvallend hoge winsten. Uit nieuw onderzoek van drie journalistieke platformen blijkt dat deze zorginstellingen niet de gebruikelijke winstmarges van 2 tot 3 procent hebben, maar gemiddeld ruim 10 procent. Dit meldt NU.nl. 

Follow the Money, Reporter Radio en Pointer onderzochten de openbare jaarrekeningen van 1.308 grote zorginstellingen. Zeker 85 daarvan boeken al twee jaar lang ongebruikelijk hoge winsten. Er zijn zelfs zeven bedrijven die winstpercentages van meer dan 40 procent hebben, waarvan twee meer dan 50 procent.

Zorg is dienen en niet verdienen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laat weten dat het onnodig is voor zorgbedrijven om dubbele zwarte cijfers te noteren. Hij is blij dat organisaties het goed doen, maar het is onmogelijk om goede zorg te leveren en tegelijkertijd flinke winsten te maken. “Geld voor de zorg is bedoeld voor de zorg en moet alleen aan de zorg worden besteed. Zorg is dienen en niet verdienen”, zegt de minister. Hij zet zich momenteel in voor een aanpassing van de wet zodat fraude beter kan worden tegengegaan. 

Door: Nationale Zorggids