Normal_ouderen__wandelstok

Ouderen in woonzorgcentrum De Eemgaarde die hun verwarming willen aanzetten, kunnen dat al zes weken niet doen. In de 240 appartementen van het centrum in Amersfoort moet de ketel vervangen worden, maar het bedrijf dat hiermee bezig is, is nog niet klaar. In sommige kamers is het er nu kouder dan dertien graden. Dit meldt RTV Utrecht. 

Eerder adviseerde de huurderscommissie de eigenaar om de ketel in het voorjaar te vervangen. Die gaf hier echter geen gehoor aan. “Vorig jaar hebben we in gesprek met de regiomanager van Woonzorg Nederland gezegd: begin al in mei aan de vernieuwing voor het geval zich complicaties voordoen tijdens de werkzaamheden”, zegt voorzitter Piet Lamers van de huurderscommissie. Hij zegt dat de ouderen daardoor sinds 26 augustus geen verwarming kunnen aanzetten.

Verminderde mobiliteit

De ouderen die in het woonzorgcentrum wonen zijn veelal ouder dan zeventig, waarvan een deel 100 jaar oud. Veel van hen zijn minder mobiel en brengen een groot deel van hun dag zittend door. Hierdoor krijgen ze het sneller koud. De eigenaar heeft elektrische kachels uitgedeeld, maar hiervan kunnen maar vijftig van de 240 bewoners profiteren. Sommige bewoners zijn ziek geworden door de kou of hebben hun stem verloren. Van Woonzorg Nederland krijgen ze bijna geen steun, zegt voorzitter Lamers. De eigenaar zegt dat de nieuwe cv-installatie vanaf woensdag te gebruiken is. 

Door: Nationale Zorggids