Normal_normal_justitie__rechtbank

Als wildvreemde wist een 53-jarige Haagse zich op te dringen als mantelzorger van een 90-jarige vrouw. Ze deed elke week klusjes, maar na een paar jaar bleek er 70.000 euro te zijn verdwenen. De verdachte en haar man hebben de hele financiële huishouding van de kwetsbare vrouw naar zich toegetrokken. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook de man heeft een straf tegen zich horen eisen: vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Dit meldt OM. 

De vrouw merkt pas later dat haar vertrouwen verschrikkelijk is misbruikt. Op bankafschriften - waarvan een deel ook mist - ziet ze dat met haar bankpas is betaald bij winkels waar ze nooit is geweest. Ze betaalt nooit met haar pas. En ze heeft ook nooit iemand gevraagd grote geldbedragen voor haar op te nemen bij de bank. In een paar jaar tijd is 60.000 euro aan contant geld opgenomen en nog eens 20.000 euro overgeschreven, waarvan 10.000 euro is terugbetaald.

Afwijkende verklaringen 

De verdachten zeggen dat de vrouw hen bewust contant geld had toegestopt, om geen belasting te hoeven betalen. Ze hebben dat geld onder meer gestopt in hun huis in Frankrijk. Het Openbaar Ministerie gelooft daar niets van, ook omdat de verdachten in hun verklaringen niet steeds hetzelfde vertellen. "Verdachten hebben zich doelbewust ingenesteld, het vertrouwen gewonnen van een alleenstaande vrouw en anderen op afstand gehouden. Ze hebben het in hen gestelde vertrouwen op een verschrikkelijk brutale wijze geschonden."

Door: Nationale Zorggids